试卷星共收录小学、初中、高中试题87115题,优秀作文110183篇,优质范文6757篇,古诗词2787篇,成语19581个,成语故事354篇,名言佳句45549条,职业资格考试试题200745题,试卷星持续保持每日更新最新学历教育试题、职业资格考试试题、优秀作文、优质范文、古诗词、成语、成语故事、名言佳句等。

题库
题型:阅读理解 难度:一般

Choose the best answer(根据短文内容,选择最恰当的答案)

Jason had a big birthday. He got lots of birthday cards in the mail. They came from friends and relatives all over the country. There were funny cards and serious cards. Some cards had beautiful pictures. Others had silly drawings. Jason saved them all. But his favourite card was from his grandma.

When his grandma’s birthday arrived, Jason wanted to buy her a special card. Jason asked his father for some advice(建议).

“Why don’t you recycle some of your old birthday cards?” Jason’s dad suggested.

“What does that mean?” asked Jason.

“Recycle means ‘to use again’,” said Jason’s dad. “You can create(创造) something new from things that have already been used.”

“Recycling is a good idea,” said Jason. “I know. I’ll cut out pictures and poems from my old cards. Then I’ll make a big, new card to send to Grandma.”

Grandma smiled when Jason’s gift arrived. “What a wonderful grandson I have! This is the very best birthday present of all!”

【1】What is the main idea of this story?

A. Jason got lots of birthday cards.

B. Some cards were funny.

C. Jason made a special card for his grandma.

D. Jason asked his father for advice.

【2】Jason’s favourite card came from _______.

A. His father. B. His grandma.

C. His grandpa. D. His friends.

【3】Why did Jason go to his father?

A. To show him all his birthday cards.

B. To ask about recycling.

C. To get an idea of the card for Grandma.

D. To ask for beautiful pictures.

【4】What is the meaning of the word “recycle”?

A. To make it again. B. To do it again.

C. To use it again. D. To create it again.

【5】Why did Jason decide to make a big new card?

A. Because he didn’t want to buy a card.

B. Because his father told him to make it.

C. Because his grandma liked big cards.

D. Because he thought recycling was a good idea.

【6】Which is TRUE according to the passage?

A. Jason bought a card for his grandma.

B. Jason’s father asked him to buy a card.

C. Grandma liked Jason’s card very much.

D. Jason sent Grandma an old card.

【答案】

【1】C

【2】B

【3】C

【4】C

【5】D

【6】C

【解析】

Jason过了一个盛大的生日,他收到了来自亲戚朋友的很多生日贺卡,其中他最喜欢的是他奶奶送给他的那张。很快Jason奶奶的生日就要来了,他想送给奶奶一个特殊的卡片,于是向父亲征求建议。父亲建议他把旧的卡片重新利用,制作成新的卡片。Jason觉得这是一个好主意,于是他按照父亲的建议做了一个特别的卡片,他的奶奶收到这个礼物之后非常高兴。

【1】主旨大意题。根据文意和短文第二段中When his grandma’s birthday arrived, Jason wanted to buy her a special card. Jason asked his father for some advice可知,这篇短文讲述的是Jason想送给奶奶一个特殊的卡片做生日礼物,最后在父亲的建议下,他成功地做到了,他的奶奶非常开心。由此可知C选项最符合文意,故选C。

【2】细节理解题。根据短文第一段的最后一句话But his favourite card was from his grandma.可知,Jason最喜欢的是他奶奶送给他的卡片。由此可知应选B。

【3】细节理解题。根据短文第二段中Jason wanted to buy her a special card. Jason asked his father for some advice可知,Jason想送奶奶一个特殊的卡片,他向父亲征求建议。由此可知应选C。

【4】细节理解题。根据短文第五段中“Recycle means ‘to use again’,” said Jason’s dad.可知,recycle的意思就是“再次利用”,由此可知应选C。

【5】细节理解题。根据短文第六段“Recycling is a good idea,” said Jason. “I know. I’ll cut out pictures and poems from my old cards. Then I’ll make a big, new card to send to Grandma.”可知,Jason觉得利用旧卡片制作一张新的卡片是个好主意,所以他决定这样做。由此可知应选D。

【6】推理判断题。根据短文最后一段Grandma smiled when Jason’s gift arrived. “What a wonderful grandson I have! This is the very best birthday present of all!”可知,Jason的奶奶非常喜欢Jason送的卡片,她说这是最好的生日礼物。由此可知应选C。

这篇短文给我们讲述了Jason给奶奶制作特别的卡片的故事。文章是记叙文,叙述清晰,内容贴近学生们的日常生活,比较容易理解。题型是阅读理解,考查了细节理解、主旨大意和推理判断题,比较全面。做题时,应先通读短文,了解文章的大意;然后根据题目所问锁定文章相关段落或语句进行回读和细读,结合选项选出正确答案。主旨大意题应结合文章大意,选择最能概括全文内容的一项。如第1小题,四个选项在文章中都有所涉及,但最符合文章整体大意的应该是C项,因为文章主要描写了Jason想送奶奶一个特殊的卡片的过程,其他三个选项都太片面了。

题型:阅读理解 难度:一般
最新更新试题推荐

试卷星(https://www.shijuanxing.com/)在线题库-提供最新、最全的试卷、试题资源库。

湘ICP备2021008521号-1    湘公网安备 43012102000766号    试题Sitemap 作文Sitemap